Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επίμονων ή συχνά υποτροπιάζοντων ρινικών συμπτωμάτων όπως μπούκωμα, πταρμοί, κνησμός και καταρροή σε ποικίλους συνδυασμούς. Τα παιδιά έχουν συχνά αντίστοιχα συμπτώμτα από τους οφθαλμούς (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) ενώ σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50 - 60% θα εμφανίσουν ή έχουν άσθμα ακόμα και αν αυτό διαφεύγει της διάγνωσης.
Το παιδί με την αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα όλο το έτος ή σε άλλες περιπτώσεις μόνο συγκεκριμένη εποχή όπως την άνοιξη. Η εποχικότητα συνήθως εξηγείται από την ευαισθητοποίηση του παιδιού σε αεροαλλεργιογόνα που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο περιβάλλον σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους (όπως η γύρη ελιάς την άνοιξη).
Η ευαισθητοποίηση των παιδιών με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να αφορά σε γύρεις (εποχικά συμπτώματα) ή σε μύκητες, έντομα (ακάρεα , κατσαρίδες) ή οικόσιτα ζώα (γάτα, σκύλος) οπότε και συνήθως απουσιάζει η εποχικότητα.
Τα τροφικά αλλεργιογόνα έχουν γενικά μικρή σημασία για τα ρινικά συμπτώματα των ασθενών αυτών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ρινικά συμπτώματα με την ένταση ή την επιμονή τους επηρεάζουν σημαντικά τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και κατά επέκταση την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του παιδιού.
Η ευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα και αξιόπιστα στο παιδοαλλεργιολογικό ιατρείο με τη βοήθεια δερματικών δοκιμασιών νυγμού ή εναλλακτικά ως δεύτερη επιλογή μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Δεν πρέπει να παραβλέπεται μέσα από το ιστορικό και τη σπιρομετρία να αναζητείται η ύπαρξη ταυτόχρονα άσθματος στο μικρό ασθενή με την αλλεργική ρινίτιδα.
Η επίμονη συμπτωματολογία που ανθίσταται στην αγωγή, η μικρή ηλικία του παιδιού (<2 ετών), η ετερόπλευρη συμπτωματολογία, η πυώδης ρινική καταρροή θα πρέπει να μας απομακρύνουν από τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Θεραπευτικά χορηγούνται επιπλέον των ρινοπλύσεων,τοπικά sprays κορικοειδών, αντισταμινικά ή μοντελουκάστη μόνα ή σε συνδυασμό. Σε παιδιά όπου έχουν εποχικά συμπτώματα η αγωγή θα πρέπει να ξεκινά 2 εβδομάδες πριν την αναμενόμενη έναρξη αυτών.
Ταυτόχρονα ο περιορισμός των μετακινήσεων, η χρήση αυτοκινήτου, και τα κλειστά παράθυρα ως μέθοδοι μείωσης της έκθεσης σε μέρες με υψηλή γυρεοφορία αποτελούν υποστηρικτικά μέτρα που βοηθούν σε σημαντικό βαθμό. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις συστήνεται ανοσοθεραπεία.