Τροφική αλλεργία
Η τροφική αλλεργία είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα της βρεφικής και λιγότερο της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο πολλοί γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους έχει τροφική αλλεργία χωρίς να υφίσταται πραγματικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να ακολουθούν στερητικές δίαιτες χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Με τον όρο τροφική αλλεργία αναφερόμαστε σε μία ανεπιθύμητη αντίδραση μετά από λήψη τροφής, ανολογικά μεσολαβούμενη, που πρέπει να αναπαράγεται κάθε φορά που το παιδί έρχεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη τροφή κάτω από τις ίδιες συνθήκες
Οι γονείς πρέπει να παρατηρήσουν
τα συμπτώματα του παιδιού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν
αυτά.
Δηλαδή, πότε το παιδί εμφάνισε συμπτώματα σε σχέση με την υποθετικά
ένοχη τροφή, μετά από πόση ποσότητα και με ποιο τρόπο επεξεργασίας της
πρωτεΐνης. Δεν μπορούμε δηλαδή να μιλάμε για τροφική αλλεργία στο γάλα
για παράδειγμα όταν ένα παιδί καταναλώνει γάλα και την μία ημέρα εμφανίζει
εξάνθημα ενώ σε επόμενες χορηγήσεις στην ίδια ποσότητα και μορφή ανέχεται
την τροφή.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι όλες οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις απαράιτητα αλλεργικού χαρακτήρα. Παράδειγμα η δυσανεξία στη λακτόζη θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα με τα γαστρεντερικά συμπτώματα που προκαλεί ως αλλεργική αντίδραση στη πρωτεΐνη του γάλακτος.
Υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την εκδήλωση μιας αλλεργικής αντίδρασης σε τροφή. Ανάλογα με τον μηχανισμό έχουμε διαφορετικά συμπτώματα και πρόγνωση με αποτέλεσμα να τροποποιείται αντίστοιχα και η αντιμετώπιση του παιδιού.
Διαγνωστικά εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι ανάλογα με τον πιθανό υποκείμενο μηχανισμό αλλεργίας.
Τα αποτελέσματα αξιολογούνται πάντα συνεκτιμώντας το ιστορικό του παιδιού. Ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά παιδιά. Θετική δερματική δοκιμασία στο αβγό για παράδειγμα, σε παιδί που εμφανίζει εξάνθημα και έμετο μετά τη λήψη σημαίνει τροφική αλλεργία και συστήνεται αυστηρή αποφυγή της τροφής.
Από την άλλη πλευρά θετική δερματική ή αιματολογική δοκιμασία στο
αβγό, ως ένα εργαστηριακό αποτέλεσμα σε παιδί που καταναλώνει αβγό χωρίς
συμπτώματα μετά τη λήψη, σημαίνει ευασθητοποίηση, αλλά όχι αλλεργία.
Υπάρχει δηλαδή μία λανθασμένη αναγνώριση της τροφής από το αμυντικό
σύστημα του παιδιού ως επικίνδυνη αλλά στη πορεία περισσότερο ή λιγότερο
γρήγορα το παιδί έμαθε να ανέχεται την τροφή.
Εδώ δηλαδή το εργαστηριακό εύρημα έχει περιορισμένη σημασία και συστήνεται
να συνεχίσει το παιδί να λαμβάνει την τροφή με τις ίδιες συνθήκες (δηλάδή
στην ίδια ποσότητα και με τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος).
Θεραπευτικά η μόνη επιλογή είναι η αυστηρή αποφυγή της ένοχης τροφής και η εκπαίδευση παιδιού και γονιών για την αντιμετώπιση μιας αντίδρασης μετά από κατάνάλωση του αλλεργιογόνου
Η τροφική αλλεργία είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα καλής πρόγνωσης. Η πορεία του παιδιού εξαρτάται από το λοιπό ιστορικό, το είδος της ένοχης τροφής και η αντιμετώπιση όσο αφορά στη δίαιτα του μικρού ασθενούς θα πρέπει να εξατομικεύεται.
Τα τελευταία χρόνια στην παιδοαλλεργιολογία πιστεύουμε ότι εκπαιδεύοντας το αμυντικό σύστημα ώστε να μάθει να ανέχεται την ένοχη τροή επιταχύνουμε τη λύση του προβλήματος. Ο χρόνος όμως και ο τρόπος εξατομικεύεται και γίνεται κάτω από την επίβλεψη του ειδικού παιοαλλεργιολόγου. Απαγορεύεται αυστηρά αν δεν υπάρχει αντίστοιχη οδηγία η δοκιμή τροφών που απαγορεύονται λόγω του κινδύνου πρόκλησης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.