Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοαλλεργιολόγος pedoallergo Μάριος Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Αλλεργία σε υμενόπτερα


Η αλλεργία στα υμενόπτερα είναι πιο σπάνια από ότι πιστεύει ο γενικός πληθυσμός ωστόσο πρόκειται για μία σοβαρή ιατρική κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη για την ζωή του ασθενούς.

Οι περισσότερες αντιδράσεις αφορούν σε λιγότερο ή περισσότερο έντονες τοπικές αντιδράσεις, τοξικού χαρακτήρα, από το δηλητήριο του εντόμου με πόνο, ερυθρότητα, κνησμό, οίδημα ή αίσθημα καψίματος.

Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοαλλεργιολόγος

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι συνήθως γενικευμένου χαρακτήρα με ερυθρότητα, και σε ορισμένες περιπτώσεις πομφούς στα πλαίσια κνίδωσης (εξάνθημα ανάγλυφου χαρακτήρα ροδαλού χρώματος με κνησμό που κάνει το δέρμα να μοιάζει με γεωγραφικό χάρτη), αγγειοίδημα με πρήξιμο των χειλιών ματιών ή αυτιών, γλώσσας, χεριών ή ποδιών.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί το τσίμπημα να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ οπότε επιπλέον των προηγούμενων συμτωμάτων το παιδί μπορεί να εμφανίσει αναπνευστική δυσχέρεια με σφύριγμα στο στήθος, λαρυγγόσπασμο με δυσκολία στην εισπνοή και ίσως πτώση της αρτηριακής πίεσης με ζάλη, ναυτία και λιποθυμική τάση ή και απώλεια αισθήσεων.

Διαγνωστικά υπάρχουν ειδικές δερματικές δοκιμασίες και αιματολογικά τεστ.

Η αντιμετώπιση μετά από νυγμό εντόμου απαιτεί τις περισσότερες φορές μόνο την τοποθέτηση ενός ψυχρού επιθέματος στην περιοχή του τσιμπήματος και ενός αναλγητικού από του στόματος για τον πόνο.


Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοαλλεργιολόγος Αντισταμινικά χορηγούνται σε περίπτωσης κνίδωσης ή αγγειοιδήματος ενός στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να δοθούν κορτιζόνη και αντιβιοτικά.

Η αδρεναλίνη ενδομυικά αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αναφυλακτικού επεισοδίου που όταν χορηγηθεί έγκαιρα μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς.

Θεραπευτικά υπάρχει η δυνατότητα απευαισθητοποίησης μέσω ανοσοθεραπείας.

 Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τσιμπήματος από έντομο αποτελούν τα κάτωθι:

Οι ασθενείς με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης μετά από νυγμό εντόμου θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους αδρεναλίνη.

Όλοι ωστόσο θα ήταν φρόνιμο όταν βρίσκονται στη φύση να αποφεύγουν να ενοχλούν τα έντομα και σε περίπτωση επίθεσης να διατηρούν τη ψυχραιμία τους αποφεύγοντας τις έντονες κινήσεις.

Προσπαθούμε να μη υπάρχουν εκτεθειμένα μέρη του σώματος σε περιοχές με πολλά έντομα και να μη φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα. Χυμοί και τροφές πολλές φορές προσκαλούν τα έντομα και είναι πιο φρόνιμο να είναι καλυμένα.

 

 

Μάριος Παπαδόπουλος Η ιστοσελίδα μου: Παιδίατρος - Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοαλλεργιολόγος Τ. Επιμελητής Τμήματος Αναπνευστικών και Αλλεργιολογικών Παθήσεων Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
Ιατρείο Δημητρίου Βασιλείου 15 & Πλατεία Αγίας Σοφίας 10 Νέο Ψυχικό, Αθήνα 15451
210-6712009, 6973225150 mmpapadopoulos@icloud.com