Μάριος Παπαδόπουλος Παιδοαλλεργιολόγος pedoallergo Μάριος Παπαδόπουλος
 
 
Παιδίατρος
Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοπνευμονολόγος

 
 


Ιατρείο (+30) 210-6712009
Κινητό  (+30) 697-3225150
Δημητρίου Βασιλείου 15
Νέο Ψυχικό

Κνίδωση


Πρόκειται για μία χαρακτηριστική μορφή εξανθήματος με ερυθρές ανάγλυφες περιοχές ακανόνιστου σχήματος έτσι ώστε όταν είναι εκτεταμένο να θυμίζει γεωγραφικό χάρτη και κατά κανόνα συνοδεύεται από κνησμό. Ένα σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου εξανθήματος είναι οι εξάρσεις και υφέσεις και ο μεταναστευτικός του χαρακτήρας μέσα σε λεπτά έως λίγες ώρες.

Η κνίδωση αποτελεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα των αλλεργικών αντιδράσεων και μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από αγγειοοίδημα (πρήξιμο σε χείλη, γλώσσα, αυτιά, βλέφαρα, χέρια ή πόδια).

Ωστόσο η πραγματική αιτία της κνίδωσης και αντίθετα από ότι πιστεύει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι η αλλεργία σε μία τροφή ή ένα φάρμακο.

Στην παιδική ηλικία η κνίδωση εκδηλώνεται συνήθως στα πλαίσια μιας λοίμωξης (80-90% των περιπτώσεων), πιθανά ιογενούς αιτιολογίας, και η οποία έχει λιγότερο ή περισσότερο ηχηρά συμπτώματα. Η ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικής αγωγής για τη λοίμωξη ερμηνεύει την συχνά λανθασμένη εντύπωση ότι το εξάνθημα οφείλεται σε αντίδραση στο φάρμακο.

Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις έστω και αν δεν είναι ο κανόνας, η κνίδωση αποτελεί εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης σε τροφή, φάρμακο ή νυγμό εντόμου. Η κνίδωση από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση ακόμα και όταν πρόκειται για αλλεργία.

Αντίθετα οι γονείς θα πρέπει να ανζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια όταν το παιδί εκτός από το εξάνθημα εμφανίζει βήχα, σφύριγμα στο στήθος, δύσπνοια, εμέτους ή κοιλιακό άλγος, ζάλη ή και απώλεια αισθήσεων γιατί στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για εκδήλωση αναφυλαξίας, μιας δυνητικά επικίνδυνης αντίδρασης που χρήζει άμεσα αντιμετώπιση.

Ορισμένες φορές είτε από την αρχή είτε στην πορεία μιας κνίδωσης παρατηρείται εμφάνιση του εξανθήματος όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες ή συνθήκες όπως επαφή με νερό, έκθεση στο κρύο, άσκηση, πίεση και άλλα (κνίδωση από φυσικά αίτια).


Εργαστηριακός έλεγχος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται. Ο αλλεργιολογικός έλεγχος για την επιβεβαίωση πιθανής ένοχης ουσίας (τροφής ή φαρμάκου) γίνεται μερικές εβδομάδες μετά την οξεία φάση.

Η κνίδωση μπορεί με εξάρσεις και υφέσεις να ταλαιπωρήσει τον μικρό ασθενή για ημέρες ή εβδομάδες, ωστόσο η πρόγνωση παραμένει πολύ καλή. Όταν η διαρκεια της κνίδωσης ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες (χρόνια κνίδωση) τότε χρειάζεται παιδοαλλεργιολογική αξιολόγηση και ένας περιορισμένος εργαστηριακός έλεγχος για αποκλεισμό υποκείμενου νοσήματος (παράδειγμα αυτοάνοσο).


Θεραπευτικά χορηγούνται αντισταμινικά συχνά για μακρό χρονικό διάστημα. Η κορτιζόνη κατά κανόνα δε χρειάζεται αν και συχνά χορηγείται από υπερβολή.

Αποφυγή του πιθανά ένοχου αιτίου συστήνεται όταν αποδεδειγμένα πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε τροφή, φάρμακο κ.λ.π. Δίαιτα ακολουθούμε μόνο στην οξεία κνίδωση.

 

 

Μάριος Παπαδόπουλος Η ιστοσελίδα μου: Παιδίατρος - Παιδοαλλεργιολόγος Παιδοαλλεργιολόγος Τ. Επιμελητής Τμήματος Αναπνευστικών και Αλλεργιολογικών Παθήσεων Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
Ιατρείο Δημητρίου Βασιλείου 15 & Πλατεία Αγίας Σοφίας 10 Νέο Ψυχικό, Αθήνα 15451
210-6712009, 6973225150 mmpapadopoulos@icloud.com